Spartips och hushållsekonomi
Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och skakiga tider. Kommer priserna att stiga eller sjunka? Eftersom det är svårt att veta säkert hur bostadsmarknaden ser ut framöver har vi några tips på hur du kan tänka.
7 frågor om styrränta och inflation
Styrräntan och inflationen har toppat nyheterna ett bra tag nu, vilket kanske inte är så konstigt. Det är nämligen två viktiga begrepp som påverkar vår ekonomi på olika sätt, alltifrån hur mycket en kopp kaffe kostar till hur stora lån vi har råd med. Men vad innebär styrränta, hur hänger den ihop med inflationen och hur påverkas jag som konsument? Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.
Har du lagt den där efterlängtade vårjackan i kundkorgen eller sitter du redo att boka en resa? Ta ett djupt andetag och fråga dig själv vad din "sparsamma" farfar skulle ha gjort med skatteåterbäringen. I dessa skakiga tider kan han faktiskt haft en poäng. Här är därför 7 lite tråkigare sätt att använda din skatteåterbäring på - som skulle göra din farfar (eller morfar) stolt.
Det är svårt att undvika de där tråkiga och oväntade utgifterna. Plötsligt lägger kylen av, bilen går inte igenom besiktningen eller en tand går sönder. En buffert bör alla ha för att behålla lugnet när de oförutsedda kostnaderna dyker upp. Men trots det saknar varannan svensk buffertsparande enligt en rapport från Finansinspektionen. Låt oss hjälpa dig komma igång med ditt sparande!
Så sänker du dina matkostnader
Priserna på matvaror har blivit tre gånger så höga sedan 80-talet enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). Men trots att inflationen är hög finns det undantag som gör att det fortfarande går att hitta mindre dyra varor. Fryst fisk, purjolök och grovt bröd har faktiskt blivit billigare det senaste året. Och eftersom att maten står för en stor del av våra hushållskostnader så är det bra att se över sina inköp. Därför kommer här våra bästa tips för en lågkost(nads)diet.
Från och med i år har reglerna för ränteavdrag på lån utan säkerhet ändrats. Nu kan du bara dra av hälften av räntekostnaderna och nästa år försvinner avdraget helt. Varför? Jo, regeringen vill få oss att tänka till innan vi tar ett lån och minska skuldsättningen bland svenska hushåll. Här reder vi ut vad det betyder för dig och din ekonomi.
Dags att deklarera? Skatteavdragen du inte vill missa
Det närmar sig för deklarationen 2025 och det är lätt att missa alla skatteavdrag du kan göra. Här kommer därför en lista från oss med avdrag som du inte vill missa. Och du, vänta inte tills 2 maj, ta fram din deklaration nu och få det gjort. Det kommer kännas så bra efteråt.
Hur går man från 0 - 12 miljoner? 16 frågor till Ekonomigurun
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Christian aka Ekonomigurun som berättar hur han gick från 0 till 12 miljoner på kontot på bara fem år. Vilka fördelar vs nackdelar finns det med att “plötsligt” ha pengar och hur känns det att vara offentlig med sitt kapital? Dessutom - Sveriges bästa ekonomihack. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på En Economistas Podcast.
Alexander Norén svarar på 9 frågor om AI
Vår favoritgäst och favorit-AI-expert Alexander Norén är tillbaka och pratar med Pingis Hadenius och Nordax-Hanna om vad som hänt inom AI sedan sist. Stämmer det att ”AI är bara en fluga”? Eller är det bara vi människor som är lite tröga? Och går det att bli rik med AI? Lyssna på hela samtalet i En Economistas Podcast.
4 knep för att vinna en budgivning
I Sverige blir det oftast budgivning när du ska köpa en bostad. Säljaren hoppas på ett högre pris än det som står angivet i annonsen. En budgivning kan vara stressande när du väl fastnat för en bostad du gillar. Därför är det bra att förbereda sig på hur en budgivning går till och vilka knep du kan använda för att öka chanserna att vinna - utan att gå över din maxgräns.
Sätt en budget och kom i sparform
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
Innan du köper en bostad bör du granska bostadsrättsföreningens ekonomi. En låg månadsavgift betyder inte per automatik att ekonomin är bra. Att ta en ordentlig titt på föreningens årsredovisning är a och o innan ett bostadsköp. Vi vet att det kan kännas överväldigande att granska en årsredovisning men du kan vara lugn - vår checklista hjälper dig.
Hälsonomi
Hur påverkar pengar och ekonomi måendet och relationer? Går det att bli av med ekonomisk oro? Hur ska vi dela på utgifterna om vi har gemensam ekonomi men olika lön? Och hur tar jag tag i min ekonomi - utan att det känns jobbigt? Här hittar du tips, inspiration och svar på de frågor du antagligen funderat på.