7 frågor om styrränta och inflation
Styrräntan och inflationen har toppat nyheterna ett bra tag nu, vilket kanske inte är så konstigt. Det är nämligen två viktiga begrepp som påverkar vår ekonomi på olika sätt, alltifrån hur mycket en kopp kaffe kostar till hur stora lån vi har råd med. Men vad innebär styrränta, hur hänger den ihop med inflationen och hur påverkas jag som konsument? Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.
1. Vad är styrränta?
Styrräntan, som också kallas reporäntan, är räntan bankerna betalar för att låna pengar av Riksbanken och fungerar som Riksbankens verktyg för att styra Sveriges ekonomi. Om Riksbanken höjer styrräntan innebär det att bankerna också måste höja räntorna på sina lån, vilket gör det dyrare att låna pengar och kan leda till att vi konsumerar mindre. Om Riksbanken istället sänker räntan blir det billigare att låna, vilket kan öka hushållens konsumtion.
2. Vad är inflation?
Inflationen är ett mått på den allmänna prisnivån och innebär att priserna på varor och tjänster stiger över tid. Om priset på en enskild vara stiger beror det däremot inte nödvändigtvis på inflation, utan kan ha andra orsaker, som ökad efterfrågan eller att det råder brist på en viss råvara. Det höga kaffepriset till exempel beror alltså inte enbart på inflation utan också på dåliga skördar och problem med frakt, leverans och tullar.
3. Hur påverkar styrräntan inflationen?
Styrräntan hjälper oss hålla ordning på inflationen.När Riksbanken höjer räntan blir det dyrare att låna pengar och vi tenderar att spendera mindre. Det kan hjälpa till att hålla priserna på varor och tjänster i schack. Om räntan sänks kan det däremot leda till att vi konsumerar mer som i sin tur kan driva upp priserna och öka inflationen.
4. När höjer/sänker Riksbanken styrräntan?
När priserna på varor och tjänster går upp för snabbt och inflationen blir hög, kan Riksbanken höja räntan för att kyla ner ekonomin. Genom att göra det dyrare att låna pengar minskar konsumtionen och det kan hjälpa till att bromsa inflationen. Går ekonomin trögt, är det stor sannolikhet att Riksbanken sänker räntan för att ge ekonomin en knuff för att få fart på den.
5. Hur påverkar det min ekonomi?
Inflationen gör att priserna går upp och våra pengar räcker inte lika långt. Om lönerna inte hänger med att stiga lika mycket, kan det bli tuffare att få ekonomin att gå ihop. Då kan Riksbanken behöva höja styrräntan för att få ner inflationen, vilket också påverkar dig om du har lån. För att stabilisera ekonomin är det därför viktigt för Riksbanken att hitta en bra balans.
6. Hur uppnår Riksbanken en bra balans i ekonomin?
Att uppnå en bra balans i ekonomin handlar om att hitta rätt nivå av tillväxt, sysselsättning och stabila priser, samtidigt som man undviker för mycket inflation eller en ekonomisk nedgång. Flera faktorer spelar in, men att hålla inflationen på en stabil nivå, runt 2 % per år, är ett sätt för Riksbanken att öka chansen till en bra balans. En lagom inflation är bra för ekonomin eftersom den håller igång konsumtionen och sysselsättningen utan att priserna trissas upp för mycket.
7. Kommer Riksbanken att sänka styrräntan?
Vi befinner oss fortfarande i en lågkonjunktur och behöver få fart på ekonomin. Samtidigt är inflationen inte nere på den nivå som Riksbanken hade hoppats på. Enligt Riksbankens senaste prognos, som publicerades i mars 2025, förväntas därför styrräntan ligga kvar på 2,25 % fram till slutet av 2028. Men det finns inget som garanterar att det verkligen blir så.
Lästips: 7 frågor och svar om lågkonjunktur