Fler artiklar

Spara till en buffert - hur stor buffert behöver jag?
  • spartips
  • hälsa och ekonomi

Spara till en buffert - hur stor buffert behöver jag?

Det är svårt att undvika de där tråkiga och oväntade utgifterna. Plötsligt lägger kylen av, bilen går inte igenom besiktningen eller en tand går sönder. En buffert bör alla ha för att behålla lugnet när de oförutsedda kostnaderna dyker upp. Men trots det saknar varannan svensk buffertsparande enligt en rapport från Finansinspektionen. Låt oss hjälpa dig komma igång med ditt sparande!

Varför ska jag ha en buffert?


Ger ekonomisk trygghet

Livet är fullt av överraskningar och ibland är de mindre roliga. Som att bilen plötsligt ger upp eller att tandläkaren utbrister “Det här ser inte bra ut”. En buffert ger dig möjlighet att hantera dessa situationer utan att få panik. Och du slipper ta lån eller använda kreditkort, som i sin tur innebär extra kostnader.

Minskar ekonomisk stress

Att ha en buffert ger dig en känsla av ekonomisk trygghet. Du kan känna dig lugnare och mer säker på att klara av ekonomiska påfrestningar. En buffert kan minska risken för ekonomisk stress och helt enkelt öka ditt välbefinnande.

Du kan ta risker

När du har pengar undanstoppade på ett sparkonto kan du känna dig mer bekväm med att ta risker som att byta jobb, starta eget eller investera. Du vet att du har din trygga buffert i beredskap om saker och ting inte går som du tänkt dig.

Börja spara till en buffert

Hur stor buffert bör jag ha?


Spara 2-3 månadslöner

Hur mycket pengar du borde lägga undan i buffertsparande beror på din situation och livsstil. En vanlig tumregel är att ha 2-3 månadslöner efter skatt. Det ger dig tid att hitta ett nytt jobb om du blir uppsagd eller om du råkar ut för en stor oförutsedd utgift.

Anpassa bufferten efter din situation

Hur mycket du bör spara beror också på din situation och levnadskostnader. Om du har en stabil inkomst med lång uppsägningstid, ingen bil och bra tänder, kanske du kan klara dig med en mindre buffert. Om du däremot har en osäker inkomst, har barn eller till exempel brukar åka på höga tandläkarkostnader, kan det vara klokt att spara mer.

Vilket sparkonto är bra för buffertsparande?


Pengarna ska vara lättillgängliga

Poängen med en buffert är att snabbt kunna betala oväntade kostnader, så pengarna behöver vara lättillgängliga. Spara till en buffert på ett sparkonto som har fria uttag och där du kan sätta in pengar när du vill.

Sparkonto med insättningsgaranti

Välj ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin. Den skyddar dina pengar om banken skulle gå i konkurs. Alla Nordax sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Jämför olika sparkonton för att få bra ränta

Det är bra att jämföra olika sparkonton för att se vilket som erbjuder högst ränta och bra villkor. Ett sparkonto där du kan sätta in pengar närsomhelst och som har fria uttag passar för buffertsparande. Men det kan också vara värt att kika på sparkonton med ett begränsat antal fria uttag per år eftersom dessa oftast erbjuder lite högre sparränta. Sist men inte minst, säkerställ att sparkontot omfattas av insättningsgarantin.

Våra sparkonton

Hur sparar jag till en buffert?


Sätt ett mål

Bestäm hur stor buffert du vill spara till. En tumregel är 2-3 månadslöner efter skatt. Men som tidigare nämnts beror det också på din situation om du bör spara mer eller kan klara dig på en mindre buffert. 

Sätt en budget

Gå igenom förra månadens kontoutdrag. Hur stora utgifter hade du? Dra av dem från din inkomst. Beloppet som blir kvar är det du skulle kunna spara varje månad. Kolla gärna om du har några mindre nödvändiga kostnader som du skulle kunna dra ner på. Det kan till exempel vara uteluncher, klädinköp, streamingtjänster eller något annat som du egentligen inte behöver - eller har slutat använda.

Lästips: Sätt en budget och kom i sparform

Starta ett automatiskt månadssparande

När du bestämt hur mycket du vill spara varje månad kan det vara smidigt att sätta upp ett automatiskt månadssparande till det sparkonto du valt.

Öppna sparkonto och börja buffertspara

Lycka till med buffertsparandet! :)


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank