Vad är ID-stöld och hur skyddar jag mig?
ID-stöld innebär att någon använder dina personliga uppgifter och utger sig för att vara du. Bedragaren kan till exempel ta lån, ansöka om kreditkort, shoppa online eller teckna abonnemang i ditt namn. Det är en riktigt jobbig situation som kan ta lång tid att reda ut. Låt oss hjälpa dig!
Hur upptäcker man en ID-stöld/ID-kapning?
En identitetsstöld märks ofta genom att fakturor eller kreditupplysningar börjar dimpa ner i brevlådan. Anslut dig till en digital brevlåda, t.ex. Kivra, så märker du eventuella kreditupplysningar som tagits på dig direkt.
Har du fått kreditupplysningar eller fakturor från oss på Nordax Bank för något du inte känner igen? Anmäl detta direkt till oss. Om du i övrigt misstänker att din identitet kan ha blivit kapad så anmäler du detta till polisen.
Vad ska jag göra om jag blivit utsatt för ID-stöld?
- Anmäl ID-stölden till polisen på telefonnummer 114 14 och spärra dina ID-handlingar om du blivit av med dem.
- Kontakta din bank för att kolla att ingen tagit ett lån i ditt namn eller gjort banköverföringar.
- Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Det innebär att ingen kan låna eller göra köp på faktura eller avbetalning i ditt namn.
- Har du fått fakturor för saker du inte köpt? Kontakta företaget direkt och förklara situationen.
- Kontakta Skatteverket för att kontrollera att ingen har ändrat din folkbokföringsadress.
- Kontakta Svensk adressändring och kolla att det inte har gjorts någon eftersändning av din post.
Hur går ID-stöld till?
Bedragarna har olika sätt de kan få tag på dina uppgifter på. Låt oss gå igenom!
- Phishing: Bedragare skickar falska mejl eller sms som ser ut att komma från en betrodd källa, som din bank eller ett företag du handlar hos. De försöker lura dig att klicka på en länk och fylla i dina personliga uppgifter.
- Skimning: Någon kopierar informationen från ditt kreditkort med hjälp av en liten enhet när du betalar i butik eller till exempel tankar bilen.
- Sociala medier: Många delar mycket information om sig själva på sociala medier, och bedragare kan använda den informationen för att bygga en profil av dig.
- Dataintrång: Hackare kan bryta sig in i företags databaser och stjäla stora mängder personuppgifter.
Hur kan man skydda sig?
- Var försiktig med dina uppgifter: Dela inte med dig av personliga uppgifter i onödan, särskilt inte på sociala medier.
- Använd starka lösenord: Se till att ha unika och starka lösenord för olika konton. Använd gärna en lösenordshanterare för att hålla koll på dem. Aktivera även tvåfaktorsautentisering. Det ger ett extra lager av säkerhet genom att kräva en extra kod vid inloggning.
- Var skeptisk mot mejl och sms: Klicka inte på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. Kontrollera alltid avsändarens adress noggrant.
- Håll koll på dina kontoutdrag: Gå igenom dina bank- och kreditkortsutdrag regelbundet för att upptäcka misstänkta transaktioner i tid.
Genom att vara medveten och försiktig kan du minska risken för att bli offer för ID-stöld. Det handlar om att vara extra vaksam i en värld där våra personliga uppgifter är mer utsatta än någonsin.
Vill du ha fler tips?
Läs mer här: Säkerhet och bedrägerier