Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla
Barn gör som du gör, inte som du säger! Närmare 90% av alla barn tar med sina ekonomiska beteenden hemifrån. Hur ger man dem rätt förutsättningar för att bli ekonomiskt självständiga och få respekt för pengar utan att skapa stress? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna tar upp sina erfarenheter och ger tips kring hur du lär dina barn hantera pengar på ett sunt sätt. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas Podcast.
1. Låt barnen ta ansvar och lära sig prioritera
Nordax-Hanna: Jag växte upp i en familj där det inte pratades så mycket om pengar. Antagligen för att det ansågs litet tabubelagt och fult. Men samtidigt fick jag ansvar för pengar tidigt och fick ta hand om barnbidraget och senare studiebidraget. Att sommarjobba var det inget snack om. Om jag ville åka till fjällen med mina kompisar eller något annat, förväntades det att jag skulle betala det själv.
Pingis: Jag tycker mina föräldrar hade en sund inställning till pengar. Vi åt ganska enkelt till vardags för att ha råd med härliga upplevelser och semestrar. Att verkligen fundera över vad som gör mig lycklig och prioritera det har jag tagit med mig. Jag har upplevt att andra i min omgivning är mer stressade för att de spenderar pengarna på allt möjligt. Men det går att få pengar över till det man verkligen vill ha, om man håller igen på det som man anser vara onödigt.
2. Var konsekvent och få barnen att förstå att pengar kan ta slut
Nordax-Hanna: Mina barn är tonåringar nu och jag har märkt att det börjar bli ett problem att vi inte riktigt lärt dem att pengar kan ta slut. Vi har vi flera tillfällen försökt börja ge barnen veckopeng eller månadspeng och nu ska de göra hushållsarbete och få betalt för det. Och det ska vara de pengarna de sedan får hushålla med. Problemet är att vi inte lyckats vara konsekventa. Jag tror inte bara det är vår familj utan att det är vår generation av föräldrar som varit lite slarviga. Det är lite för enkelt för barn att få tillgång till pengar.
Pingis: Ja, en tjejkompis berättade också att när hennes tolvåring ringer svarar hon “Välkommen till Swish!”. Men det gäller ju samtidigt att lägga det på en lagom nivå. Jag tycker det är bra att jag pratar med mina barn, att få dem att förstå att saker och ting kostar pengar. Men samtidigt vill jag ju inte påtvinga mina barn mitt eget nörderi kring pengar.
3. Undvik att överföra din ekonomiska oro!
Nordax-Hanna: Det är lätt hänt att slänga sig med saker som “Kolla de där grannarna. De känns lite nyrika.” Eller att man överför sin egen ekonomiska stress och säger saker som att “Om räntan går upp är vi kanske tvungna att flytta”, så att barnen hör.
Pingis: Jag det är viktigt att inte överföra sin ekonomiska stress på barnen. Jag försöker snarare inkludera barnen. Inte att de ska ta ekonomiskt ansvar men de kan vara med i valen i familjebudgeten. Om min dotter fick bestämma skulle vi gå till leksaksaffären varje dag. Men istället för att säga att vi inte har råd, kan jag istället säga “Om du vill köpa leksaker varje dag, då kan vi ju inte åka på den där semestern…” Istället för att det blir något negativt som skapar oro, handlar det om att lära barn att man behöver välja.
4. Resonera och våga prata om till exempel “Soft-girl”- trenden
Nordax-Hanna: Det är omöjligt att inte påverkas av samhället och sociala medier och då är det viktigt att våga prata om det med barnen. Den nya soft-girl trenden är ett exempel. Den går i grova drag ut på att man som tjej då eller kvinna ska sträva efter ett liv där man kan ägna sig åt att ta hand om sig själv, sin hudvårdsrutin, göra pilates och bara vara och må bra. Så istället för att ha ambitionen att göra en egen karriär, ska man gifta sig rikt.
Fråga barnen hur de tänker och vad de tror på sikt att det skulle innebära om de skulle anamma trenden och gå hela vägen. Viktigt att det inte blir svart eller vitt. Det är svårt att komma vidare och få barnen att lyssna om man bara säger vad som är rätt eller fel.
5. Föregå med gott exempel
Nordax-Hanna: Om man ser orättvisor eller någonting som inte känns jämställt är det viktigt att visa barnen att man bryr sig om jämställdhet och föregår med gott exempel. Att mamman inte blir den klassiska projektledaren och pappan den som tar hand om plånboken. Dela på föräldraledigheten om förutsättningarna finns. Kanske kan mamman få vara den som står på bilen eller något, bara för att inte fastna i det gamla traditionella.
6. Behandla pojkar och flickor lika
Pingis: Jag såg en undersökning från Finansinspektionen i förra året som visar siffror på att föräldrar sparar oftast mer till pojkar och mer i aktier eller i fonder, och till flickorna valde man att spara på vanliga sparkonton. Så det börjar redan skilja sig vid 3 års ålder.
Nordax-Hanna: Ja, viktigt att behandla pojkar och flickor lika! Så att du inte sparar mer till pojkar eller att tjejerna förväntas lägga pengar på smink och killar teknik. Undvik att fastna i gamla roller!
7. Inspirera och bygg barnens självkänsla tidigt
Nordax-Hanna: Jobbet är ju en stor del av ens liv och det vill jag att mina barn ska förstå. Jag har alltid tyckt att det är kul att jobba och jag tror inte att jag förmedlat bilden till mina barn att det skulle vara något kämpigt och ett motstånd i livet.
Det är viktigt att barnen ska känna att de förtjänar att ha bra förutsättningar, att de ska känna att de kommer kunna gå sin egen väg och att de ska lita på sig själva. Då handlar det inte om att jag vill att barnen ska vara bäst i skolan. Mer att de ska skapa bra förutsättningar för att ha ett roligt jobb sen.
Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast
Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 24: ”Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla”