Fler artiklar

9 frågor till juristen Nadja om pengar och paragrafer
  • hälsa och ekonomi
  • relationsekonomi

9 frågor till juristen Nadja om pengar och paragrafer

Juridik kopplat till din ekonomi är viktigt att ha koll på, framförallt innan du går in i nya livsavgörande händelser. Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut frågor om pengar och paragrafer tillsammans med Nadja Hatem, grundare av legal-techbolaget och juristbyrån Kliently. Vill du höra precis allt som sas? Lyssna på en Economistas podcast.

1. Hur hänger pengar och juridik ihop?

Ganska mycket som reglerar privatlivet och vad du har för rättigheter och skyldigheter. Då tänker jag framförallt på när det gäller jobbet till exempel. Vilka är dina rättigheter och skyldigheter där? Men också familjelivet, allt ifrån om man är gift eller sambo eller skiljer sig eller har barn. Det finns en del att hålla koll på.

2. Vad ska man börja titta på om man vill lära sig grunderna?

Innan du går in i större omvälvande händelser i livet så bör du sätta sig in i regelverket i det du ska ingå. Låt säga att du ska flytta ihop med någon, gifta dig eller börja ett nytt jobb. Då bör du ha lite koll på juridiken för det området. Det är svårt att sätta sig och bara börja bläddra i lagboken.

3. Varför finns inte juridik för dummies?

Det finns en poäng med varför jurister är så försiktiga med att förklara på ett enkelt och begripligt sätt. Lagen är ju generell, sen finns det ju massor med undantag. Varenda ärende och varenda fråga är ju unik just för den frågan. Det finns så många parametrar, så det går aldrig att ge en enkel sammanfattning.

Nordax image

4. Är det bättre att gifta sig än att vara sambo, juridiskt sett?

Sambos ärver inte varandra och det är det man behöver fundera över, framförallt när man har barn. Då är det arvet och den delen som ni behöver prata om. Så det är testamente snarare för att skydda barnen. Det är därför många gifter sig när de skaffar barn, för att slippa tänka. Men det finns egentligen inget rätt eller fel. Det viktiga är att ha koll på vad som skulle kunna hända om man gör det ena eller det andra.

5. Behöver jag inte tänka på det juridiska om jag gifter mig?

Du kan slappna av kring arvet och barnen. Men gifter ni er bör ni också ha koll på och ta ett gemensamt beslut om hur ni vill ha er ekonomi. Jag skulle inte vilja säga att alla måste skriva äktenskapsförord men alla bör ha fattat det beslutet att antingen skriva det eller inte. Och om ni inte gör det, hur vill ni då dela upp er ekonomi? Ska ni ha gemensam ekonomi eller inte och hur delar ni upp saker och ting?

6. Hur görs bodelning om man inte är gift?

Om man är sambo är det bostad och bohag som ska delas lika och inget annat vid en separation. Bohag är sånt ni köpt under relationen och tiden som ni bott ihop. Sen kan det såklart bli en twist kring det om det finns oklarheter när något köpts. Från och med det datumet ni flyttar ut kan ni bodela. Det är upp till er som sambor att bodela om ni vill. Men vill bara den ena av er bodela, har hen rätt att kräva det enligt Sambolagen, såvida ni inte avtalat bort det i ett samboavtal. Man har ett år på sig att bodela efter att en samborelation upphör.

7. Vad gör man om man är oense om värdet på till exempel en tavla vid en bodelning?

Antingen kommer ni överens om hur mycket tavlan är värd och gör ni inte det får ni ta in en värderingsman som ska värdera den här tavlan. Då får ni ett värderingsintyg som ni lägger in i sambo-bodelningen. Men det finns inget krav att båda ska gå med på den värderingen. Kommer ni ändå inte överens kan ni alltid vända er till domstolen och begära en bodelningsförrättare. Det är en opartisk person, oftast en advokat eller jurist som utses av domstolen som sen får fatta beslut om vad som är rimligt.

8. Hur funkar det med underhåll för barnen efter en separation?

När barnen bor hos en förälder har de rätt till underhåll. Då finns det något som heter underhållsbidrag och underhållsstöd. Underhållsbidrag är när du kommer överens med den andra föräldern om vad barnen ska få månadsvis. Om ni inte kommer överens eller om den andre föräldern inte vill betala underhållsbidrag, kan du vända dig till Försäkringskassan. Via dem kan barnen få underhållsstöd, ett minimibelopp som ligger runt tusenlappen. Det går inte att vägra betala underhåll, så det blir alltså Försäkringskassan som kräver den föräldern på det beloppet som de betalar ut.

9. Hur funkar det vid delad vårdnad, vem köper vinterkläderna?

Det finns ingen lag som säger vem av er som ska köpa overaller eller hur många. Här måste ni komma överens. Detta är inget man ska driva upp till domstolen. De pengarna du lägger på ett juridiskt ombud för att twista om inköp av kläder är så långt mycket mer än vad det kostar att i värsta fall faktiskt köpa de där kläderna.

Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 15 med Nadja Hatem “Så får du koll på det juridiska”

Lyssna här

Lästips

Varför ska man skriva ett samboavtal?


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank