Fler artiklar

Så får du råd med drömsemestern
  • spartips
  • hushållsekonomi

Så får du råd med drömsemestern

Våren närmar sig och det är dags att damma av solglasögonen och börja planera semestern! Men hur undviker man att den blir onödigt dyr och hur löser man det ekonomiska när kompisars barn följer med? Och framförallt; vad gör vi med husdjuren? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna diskuterar semester och ger sina bästa tips. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas Podcast.

Var ute i god tid

Pingis: Börja att fråga dig själv vad du verkligen skulle vilja göra på semestern. Vad drömmer du om? Vad ger maximal glädje för dig och familjen (eller de du ska semestra med)? Vad är det som ger den där energiboosten? Gå igenom din kontohistorik. Har du lagt pengar på det som ger stort värde för dig? Spontanitet kan vara kul men kan också innebära att semestern blir lite dyrare än tänkt.Det kan därför vara bra att vara ute i god tid.

Nordax-Hanna: Ja, det har man ju lärt sig att det ofta blir dyrare ju längre man väntar. Ofta får du mer för pengarna om du är ute i god tid och planerar. Är du ute i sista sekund är det mycket högre priser på det mesta och det oavsett om du ska hyra en stuga eller boka en flygresa.


Eller i sista minuten…

Pingis: Jag tror att det både och. Särskilt kring påsk kan man ofta hitta bra erbjudanden några dagar innan. Men då gäller det att kunna vara flexibel och vara villig att ta risken att resan inte blir av om det blir fullbokat.

Nordax-Hanna: Jag är ju oftast en sån som hamnar i det läget, i sista sekund. Det är ju en sport i det också att hitta sista minuten-förslagen. Det kan vara lite kul som i boken Tärningsspelaren. Man får åka dit där tärningen pekar, dit dealen finns.


Off-season innebär också bra deals

Pingis: Jag tror att man kan göra en bra deal om man kan tänka sig att semestra i augusti istället för i juli. Det är mycket bättre priser efter vecka 32. Inte om du ska ut i Europa men ska du semestra i Norden får du ju mer value for the money om du väljer juni eller från vecka 2 i augusti.

Nordax-Hanna: Vi hade en win-win förra året. Då hyrde vi hus i Torekov för halva priset för att det var så pass tidigt på sommaren. Att semestra tidigt eller senare är bra ekonomiskt och även för att slippa det värsta kaoset med bara turister. Du får uppleva det lite mer som en local.

Pingis: Ja, så kan jag känna med alla lov, novemberlov, sportlov, påsklov … Om man ska åka skidor och alla är där och du får betala ett överpris för något som kanske inte är så himla bra. Det finns jättemycket pengar att spara om du väljer att åka andra datum.


Undvik jämförelsesjukan!

Nordax-Hanna: Jämförelsesjukan är det första man egentligen måste undvika att hamna i. Barnen jämför med kompisar hur mycket man reser, hur fint boendet är och så vidare. Men det är ju inte nödvändigtvis hur dyrt och fint hotell du bor på som är viktigast utan att man har tiden tillsammans och gör grejer ihop.

Pingis: Jämförelsesjukan är livsfarlig känns det som. Det har ju med pengar att göra och hur ska man hantera det? Med mindre barn så finns det forskning på att det handlar mer om tiden och upplevelserna. En picknick på en sommaräng är mer värd än att vara på till exempel en dyr nöjespark.

Nordax-Hanna: Ja, en Snapchat-delning från en picknick på en sommaräng kan bli exakt lika fin som nån bild från ett stökigt och stimmigt nöjesfält. Det gäller att vara lite kreativ i det man gör.

Nordax image


Vad gör man med husdjuren på semestern?

Nordax-Hanna: Har man husdjur finns det ännu en anledning att prata om semestern i god tid. Vem kan ta katterna och hur länge? Det kanske är det som styr mest när vi kan börja semestra.

Pingis: Det är inte helt lätt med just katter. Jag vet att min syster har varit kattvakt och jag vet inte hur många gånger hon varit ute och letat efter den. De behöver ju rota sig på ett annat sätt om man flyttar på dem till skillnad från andra djur, som till exempel en hund. Nordax-Hanna: En idé kan vara om man vill vara lite ekonomisk, är att låna ut sitt hem till någon som också kan tänka sig att ta hand om katterna. Då får man kattvakt utan att behöva betala för det.


Byt bostad eller tjänster med någon!

Pingis: Att byta är fantastiskt och ekonomiskt. Det är ju jättebra med sociala medier idag att det går att lägga ut en förfrågan i någon grupp eller community. Då kan du byta sommarstället om du har det eller lägenheten mot till exempel en vecka i en segelbåt.

Nordax-Hanna: Vi har världens bästa upplägg. Vi lånar ut vår stuga i fjällen och så får vi ett otroligt fint sommarhus i Onsala en vecka. Man kan ju också bjuda in sig själv till de som har fina sommarställen och erbjuda att laga mat hela veckan eller att hjälpa till med något annat.

Pingis: Min mamma gör så. Hon har en hantverkare som hjälper henne med massa grejer och i gengäld får familjen bo i min mammas sommarhus en vecka.


Hur löser man det ekonomiska om barnen har kompisar som följer med på semestern?

Nordax-Hanna: Prata om det. Vi tar ofta med kompisars barn. Men det brukar gå på ett ut. För att de tar med våra barn på grejer. Men det får ju inte bli något som skaver och skapar irritation.

Pingis: Jag tänker på det om det blir en vecka, x antal restaurangbesök ute blir ju en del pengar. Enklast är väl om den föräldern som skickar iväg sitt barn tar upp den här diskussionen om hur man ska kompensera det ekonomiskt. Annars är det lätt att man känner sig grinig och girig om man själv tar upp den frågan.

Nordax-Hanna: Gör upp om det innan. Säg “Vad kul att er dotter vill följa med på vår semester. Har hon någon form av reskassa eller hur ska vi göra? Så kan vi anpassa oss lite efter det. Det kan ju vara så att man äter på restaurang varje kväll ( nu gör vi ju inte det) men att skicka en swish request varje kväll till föräldrarna är ju inte heller schysst. Det här behöver man ju prata om innan så det inte kommer som en tråkig överraskning.


Låt hela familjen spara till semestern

Nordax-Hanna: Det kan vara roligt att engagera alla i familjen när man ska spara till semestern. Att alla får vara med och dra sitt strå till stacken. Barnen kanske sparar till glass- och läskkassan och den behöver ju inte bli så enormt stor, så att det känns greppbart. Det kan vara ett sätt att få alla att känna sig delaktiga och faktiskt längta till det här man ska göra. Man lär också barnen värdet av pengar.


Ha en särskild semesterbudget

Pingis: Gör man en längre resa, älskar jag det här med dagsbudget. Då har jag koll på hur mycket jag har att röra mig varje dag. Då bränner man inte hela semesterkassan första veckan och jag vet att imorgon är det nya giv. Det finns en trygghet i att man vet hur mycket man har att röra sig med.


Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 21 “Så får du råd med drömsemestern”


Lyssna här

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank