Köpa båt - vad behöver jag tänka på?
Vad är en flygresa till Maldiverna när du kan guppa runt eller i din alldeles egna båt i våra svenska vatten i sommar i stället? För många innebär ett båtköp en efterlängtad frihetskänsla, men samtidigt är det en stor investering och det finns en del att tänka på innan du slår till. Här är därför våra bästa tips för dig som går i köptankar.
Gör en budget
Hur ska du använda båten och hur mycket tod och pengar är du beredd att lägga? Handlar det om en jordenruntsegling eller korta badutflykter? Tänk på att det inte bara kostar att köpa en båt, utan också att äga den. Det skiljer sig såklart mellan olika båtmodeller men man brukar räkna med att en normalstor segelbåt kostar runt 10 000 kr per år i fasta kostnader. Gör en budget för både inköp och kostnaderna som kommer sen. Dessa skiljer sig såklart från båt till båt men oavsett så finns det vissa utgifter att räkna med:
- Båtplats: En stor del av de fasta kostnaderna är hyran för båtplats och vinterförvaring. Läget och storleken på din båt brukar påverka priset. Tänk på att det är kötid till de mest poplulära båtklubbarna.
- Försäkring: Jämför flera båtförsäkringar innan du bestämmer dig, här kan det finnas mycket pengar att spara.. Se till att den täcker ansvarsförsäkring, d.v.s. om du som försäkringstagare orsakar person- eller sakskada på sjön. Båtförsäkringen ska även täcka skadegörelse, stöld, brand, blixt och explosion.
- Underhåll: Förutsatt att du har en hyfsat billig båt kan du räkna med att betala mellan fem till tio procent av båtens marknadsvärde i underhållskostnader per år. Att ta hand om din båt är viktigt för att den ska hålla länge och för att hålla nere kostnaderna.
- Bränsle: Även om du har en segelbåt går det åt drivmedel. Ett tips är att hålla ner farten för att minska bränslekostnaderna.
Behöver du låna till båtköpet?
Kolla båtens andrahandsvärde
Något att tänka på när du hittat en båt du gillar är att kolla andrahandsvärdet. En populär serietillverkad båt har oftast ett högre andrahandsvärde än en udda båt.
Ny eller begagnad båt?
Om begagnad, hur gammal båt vågar man köpa?En ny båt är såklart dyrare men samtidigt kan en begagnad båt innebära högre underhållskostnader beroende på vilket skick den är i.
En båt slits däremot inte riktigt på samma sätt som en bil. En plastbåt kan nästan hålla hur länge som helst om den varit väl omhändertagen. Därför är det viktigt att kolla upp båten ordentligt, speciellt om det är en lite äldre båt.
Bra att veta är att om du köper en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare är du skyddad av konsumentköplagen.
Innan du slår till:
Gör en grundlig genomgång av båten. Det kan vara bra att låta en besiktningsman som är medlem i BBR - Båtbesiktningsmännens Riksförening eller någon annan båtkunnig person kika på båten om du köper av en privatperson.
Om det är en handlare är båten ofta varudeklarerad och eventuella fel och brister är dokumenterade. Kolla framförallt att motorn funkar som den ska och provkör gärna. Att fixa en trasig motor kan bli dyrt. Se också till att motorns storlek är godkänd för just den båtmodellen.
Se också över installationer, el- och bränslesystem och be att få se servicebok eller andra servicedokument.
Behöver du låna till båt?
Ett båtköp är i regel en stor investering och det är viktigt att du kan finansiera köpet på ett bra sätt. Om du inte har pengar just nu som du kan avvara, finns möjligheten att ta ett lån för en del eller hela kostnaden. Nordax erbjuder lån utan säkerhet, så kallat privatlån om du vill köpa båt. Äger du en bostad där det finns utrymme för mer lån, kan du även välja att utöka ditt bolån för att finansiera båtköpet.
Sist men inte minst, lycka till! :)