Fler artiklar

Så får du bra ekonomisk karma
  • hälsa och ekonomi

Så får du bra ekonomisk karma

Hur påverkar inställningen till pengar vår privatekonomi? Varför säger Pingis “Arigato” varje gång hon köper något? Och lönar det sig att vara generös? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna går igenom de viktiga frågorna kopplade till så kallad ekonomisk karma. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.

Vad är karma?

Nordax-Hanna: “Karma handlar väl i grunden om att ens handlingar mot andra och inställning till livet också kan påverka vad utfallet blir i framtiden. Översatt till pengar blir det alltså hur attityder och handlingar, generositet eller snålhet påverkar vår ekonomiska karma.”

Pingis: “Så du menar att har man en positiv inställning till pengar är chansen större att attrahera pengar och rikedom och en negativ inställning eller oro då blir det den motsatta effekten?”

Nordax-Hanna: “Ja, alltså att inställningen till pengar påverkar utfallet - om du t ex är mer rädd för att förlora pengar än känner en positiv energi kring att göra bra affärer. Du “ärver” säkert också en viss del av beteendet från dina föräldrar och deras relation till pengar. Sen handlar det ju också om kunskap, att känna att man har koll på läget.“

Pingis: “Det finns flera internationella studier som visar att en bra ekonomi till 80 procent byggs av beteendet kring pengar och 20 % kring kunskap. Även om du är jättebra på att räkna eller kan mycket om ekonomi behöver det inte vara ett likhetstecken med att du får en bra ekonomi. Det handlar mer om de dagliga tankarna och handlingarna kring ekonomi. Och man behöver inte heller vara mindre ekonomiskt stressad fast man har mycket pengar.“

Hur skapar man en bra ekonomisk karma?

Pingis: “Jag tror att karma egentligen är attraktionskraft. Precis som vissa människor kommer in i ett rum och har en härlig energi. Det handlar mycket om att man bygger upp en positiv känsla inom sig. Det hänger ihop med självkänsla. Att jag känner att jag har en förmåga att få bra inkomst, att bara köpa det jag behöver och att jag har tillräckligt så att jag inte behöver vara snål. Framförallt att man har en feelgood-känsla kring pengar.“

Nordax-Hanna: “Ja, jag håller med om att det har med inställningen till pengar att göra. Att ha en positiv och nyfiken inställning till det och inte vara rädd. Att känna att det finns möjligheter till pengar mer än att vara rädd för att förlora pengar.”

Pingis: “För min del handlar ekonomisk karma mycket om situationen, när jag ska swisha eller betala något. Att jag stannar upp en sekund och blir medveten. Så fort jag gör en ekonomisk transaktion säger jag ordet “Arigato*” tyst för mig själv. Det har gjort bra saker för min ekonomi. Jag blir mer medveten om vad jag köper och upplever därför att jag gör mindre av de slentrianmässiga köpen. Det har gett mig en positiv och lugn inställning till pengar.”

Nordax-Hanna: “Man önskar ju också att det här ansvarstagandet, etik, moral och sånt som är grund för en god karma också skulle funka för företag. Att det lönar sig att vara ett företag som driver en hållbar agenda, som tar hand om sina anställda, som producerar på ett hållbart sätt.”

Pingis: “Det du tar upp handlar mycket om medvetenhet också om hållbara affärsmetoder. Det är väl så att vissa inte tänker på det sättet men det börjar ju funka mer och mer. Och långsiktigt tänkande också. Att det som jag gör idag, vad får det för konsekvenser längre fram?”

Blir jag mer generöst behandlad om jag är generös?

Nordax-Hanna: “Man önskar att det var så enkelt, att om jag är en generös person så blir jag också generöst bemött. Det kanske blir rättvist i det stora hela, om man lyfter blicken från specifika relationer.

Och även om det kortsiktigt inte är lönsamt att vara generös och hjälpsam så tror jag på sikt att det ändå betalar tillbaka sig. Det finns forskning som visar att man blir lyckligare av att ge än att få saker, och om man då inte får tillbaka det i exakta kronor och ören så får man kanske tillbaka det i någonting annat.”

Hannas och Pingis checklista för att skapa bra ekonomisk karma

  • Ha respekt för pengar, förstå värdet av saker och uppskatta det du har.
  • Hitta en positiv och optimistisk inställning till pengar.
  • Våga erkänna för dig själv att det är kul med pengar.
  • Våga prata om pengar.
  • Var generös. Det lönar sig i längden, plus att du faktiskt kan bli lyckligare av att ge.
  • Känn tacksamhet. Då skapar du automatiskt en positiv energi.
  • Omge dig av positiva relationer. Kan vara fysiska personer men kan också handla om vilka du följer på sociala medier. Följer du personer som påverkar dig positivt? Som gör dig gladare, modigare och bättre på att uppskatta saker?

*Arigato betyder tack på japanska

Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 36: ”Så får du bra ekonomisk karma”

Lyssna här


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank