Fler artiklar

Ekonomiska lifehacks
  • spartips
  • hälsa och ekonomi

Ekonomiska lifehacks

Pingis Hadenius och Nordax-Hanna pratar med Instagram-profilen Jenny aka Ekonomiska Lifehacks som kittlar sparsuget genom att addera lite tävlingsmoment. Lönar det sig att vara generös? Är pengaintresse genetiskt? Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.

Hur kom ekonomiska Lifehacks till?

Jenny: “Jag är en strukturerad person och har sen jag var liten tyckt att ekonomi är superkul. Men jag har märkt när jag pratade med folk på jobbet att de inte har koll på sin privatekonomi, att de inte alltid tänker till. Det kan vara att man inte tänkt på att skaffa A-kassa eller prisjämföra eller något annat. Så då började jag ge mina kollegor olika hacks på lunchen.“

Vad kommer ditt intresse för pengar ifrån?

Jenny: “Det är inte från mina föräldrar i alla fall. De har inte det här intresset utan detta är något eget jag har hållit på med. Men var det kommer ifrån vet jag inte. Jag tror bara att vissa människor är mer intresserade av det, som en hobby.”

Nordax-Hanna: “Det kanske är genetiskt. Pingis, du kanske inte kan hoppa på mig om mitt ointresse för pengar. Jag kanske bara inte har de rätta generna.”

Pingis: “Jag tycker att det är jättekul Hanna. Du har inte fått uppleva den här fantastiska lyckan i livet. Det är ju bara en enorm glädje du har framför dig. Jenny, kan det vara så att dina föräldrar var ointresserade av ekonomi? Ibland vill ju barn göra det motsatta som föräldrarna.”

Jenny: “Ja, så kan det vara. Det är inte så att mina föräldrar har dålig ekonomi eller dålig koll på sina pengar. Utan de tycker inte att det är lika kul som jag gör. Jag har alltid varit lite av en entreprenör. Jag har sålt saker när jag var liten, haft loppisar, bakat kakor och plingat på hos grannarna, varit barnvakt och försökt få ihop pengar på olika sätt. Det drivet har aldrig mina föräldrar haft.”

Vilka ekonomiska hacks tycker du är extra bra?

Jenny: Att se till att ha A-kassa och inkomstförsäkring. Det ger en otrolig trygghet för mig som frilansar. Sen att prisjämföra saker och tänka till vid dina köp. Köp inte den första bästa butik utan gå in på nätet och kolla jämförelsesidor. Se även om du kan hitta rabattkuponger. Nordax-Hanna: Jag är ändå imponerad av mina barn. De brukar påminna mig om att jag inte bara ska beställa. De försöker alltid hitta någon rabattkupong på 15-20%.

Hur ska man göra för att shoppa mindre?

Jenny: “Tävla med dig själv med målet att handla så lite som möjligt. Bokför dina köp. Skriv ner vad du köper och inte. När du behöver skriva ner det och dokumentera det så blir det ju jobbigare att handla.”

Nordax-Hanna:” Vet du vad, du triggade något direkt. Bara ordet tävling gör att jag får puls. Det kan gå för långt men jag ska försöka hålla det på en lagom nivå.“

Vad är bra att spara in på under hösten?

Jenny: “Det jag tänker direkt på är att ta tag i matbudgeten. Börja planera menyer och kanske äta samma sak flera dagar i rad. För att effektivisera brukar vi inte laga mat varje dag utan vi gör matlådor. Vi har alltid ett lager matlådor i frysen, då hamnar man inte i situationen att inte ha någon mat hemma som gör att du kanske köper hämtmat. Jag har också alltid med mig matlåda till jobbet.”

Hur får du pengar över till sparande?

Jenny: “Jag har satt upp autospar så att pengarna dras direkt när lönen kommer in. Jag hinner inte se pengarna. Det är ett annat hack. Att inte öka dina levnadskostnader för att du ökat din lön. “

Nordax-Hanna: “Är det inte lite så att när man får högre lön också ska få unna sig lite mer livskvalitet? Jag är också mån om att spara. Men ändå att man kanske någon gång ska få unna sig lite. Att inte all njutning försvinner. “

Jenny: “Det är ju inte så att vi inte unnar oss saker. Jag älskar att resa så det har jag lagt mycket pengar på. Men jag har kanske inte bott på de flådigaste hotellen och åkt dyraste 1:a klass flygen. Det är mer att jag inte skämmer bort mig själv med massa saker som jag ändå inte blir lyckligare av. Jag har valt ut de grejer som jag tycker är viktiga för mig. De kan jag unna mig.“

Nordax-Hanna: “Ja, nyckeln är nog att inte lägga pengar på onödiga grejer som man ändå inte blir lycklig av. Det är väl det som är tricket.”

Pingis: “Ja, typ skippa hämtmat. Men att man istället lyxar till det med en härlig semester med familjen.”

Hur gör du för att “Cashbulka” (som Kjell brukar säga)?

Jenny: “Jag brukar bland annat sälja barnkläder som vi inte använder. Det är kanske små belopp men lägger man ihop allt så blir det ju flera tusenlappar. Själv har jag knappt köpt någonting i barnväg. Det jag har köpt är det jag kompromissat med min sambo som inte ville ha allt begagnat. Så då har jag ändå gått med på att köpa en ny barnvagn. Det tycker jag var super onödigt. Det finns ju jättefina och bra begagnade.”

Redo för 16 stenhårda veckor för en bättre Hälsonomi? Anta utmaningen med Kjell

Hur hittar man gratisgrejer?

Jenny: “Jag hittar mycket i bortskänkesgrupper på Facebook som jag satt notiser på. Det gäller att vara snabb. Är man lite flexibel och kan sätta sig i bilen snabbt så kan man hämta sjukt bra grejer. Det handlar ju också om planering. Det går inte att förvänta sig att saker jag vill ha kommer dyka upp just när jag behöver dem. Jag har bland annat hämtat skidor och skridskor, så jag har allt det där redo för när mitt barn blir äldre.”

Upptäck saker som är gratis och anta Kjells utmaning "Freebie Freakout"

Vad menas med att karma är pengar?

Jenny: “Man kan alltid spara pengar och leva snålt. Men att vara dumsnål lönar sig inte. Det kostar snarare mer än vad det ger. Det kan vara småsaker. Att du gör saker för människor helt villkorslöst utan att tänka att du ska få tillbaka något. Då brukar det ändå göra i slutändan att du vinner på det.”

Pingis: “Påverkas din ekonomi bättre, det här med att du är generös och delar med dig?”

Jenny: “Ja, jag får så mycket tips av mina följare. De lär mig saker som inte jag kan. Det är absolut inte så att jag ger folk och inte får något tillbaka. Det kan vara att jag får olika recept som jag fortfarande lagar. Jag tjänar inga pengar på det utan gör det helt ideellt men får ändå mycket tillbaka på det “

Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 38: ”Ekonomiska Lifehacks”

Lyssna här


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank