Köpa bostad-guide
Spara till en kontantinsats
Det första du behöver göra innan du kan köpa en bostad är att ha sparat ihop till en kontantinsats. Den utgör 15% av bostadens pris.
Exempel: Om du ska kunna köpa en lägenhet som kostar 2 miljoner, behöver du alltså kunna betala 300 000 kr (15% av 2 miljoner). De resterande 85% kan du få låna hos banken. När du vet hur mycket pengar du har till kontantinsatsen, får du en uppfattning om hur mycket bostaden får kosta.
Lästips: Så sparar du till kontantinsatsen
Skaffa ett lånelöfte
Innan du börjar gå på lägenhetsvisningar behöver du skaffa ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur mycket du kan låna till din nya bostad. Hur mycket du får låna beror på din ekonomi. På Nordax går vi noggrant tillsammans igenom din låneansökan för att vara säkra på att du får ett bolån du har råd med.
Gå på visningar och ta reda på fakta om bostaden
Gå på visningar
När du skaffat lånelöfte är det dags att gå på lägenhetsvisningar. Det är inte alltid att annonsen ger en rättvis bild av en lägenhet. Du kan bli överraskad av en lägenhet som är mycket finare än på bilderna. Gå på flera visningar, då har du möjlighet att jämföra dem och komma fram till vilken som känns bäst.
Ta reda på fakta om bostaden
Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om bostaden. Hur ser föreningens ekonomi ut? Titta i årsredovisningen. Ta hjälp av någon om du tycker det är svårt att förstå allt. Är det några planerade renoveringar eller stambyten? Det kan innebära att avgiften höjs och skulle du ha råd med det?
Bestäm din maxgräns
När du väl bestämt dig för en lägenhet är det dags att bestämma din övre gräns för vad du vill och kan betala för just den lägenheten. Ett tips är att kolla statistik i området för motsvarande lägenheter. Det kan du hitta på bland annat Hemnet. Annars är det risk att rycks med och budar och tillslut hamnar på ett överpris. Bra att veta är att ditt bud inte är bindande förrän du skrivit på kontraktet.
Lästips: 4 knep att vinna en budgivning
Om du vinner budgivningen
Vinner du budgivningen behöver du kontakta banken som givit dig ett lånelöfte innan du kan skriva på kontraktet. Banken gör då en bedömning av bostadens skick, föreningens årsredovisning, innan den omvandlar ditt lånelöfte till en låneansökan.
Se till att du får skriva kontrakt så snabbt som möjligt efter att du vunnit budgivningen och fått bolånet beviljat av banken. Så länge du inte skrivit på kontraktet är det fortfarande fritt fram att komma med nya bud till mäklaren. Men när du väl skrivit på kontraktet är affären klar.
Handpenning
När du väl hittat en lägenhet och skrivit på kontraktet behöver du betala en handpenning. Det är en förskottsbetalning och utgör 10% av bostadens pris. Handpenningen är en försäkran om att du kommer att köpa bostaden. Därför är det viktigt att du har fått ett lånelöfte från banken innan du skriver kontrakt och betalar handpenningen. Ett tips är att använda en del av kontantinsatsen för att betala handpenningen.
Vad händer på tillträdesdagen?
Dagen du får tillgång till din nya bostad kallas tillträdesdagen. Det är då du får nycklarna och kan flytta in. Tillträdesdagen står angiven i köpekontraktet och det är det datumet du betalar för lägenheten. Banken ordnar med överföringen av pengarna till säljaren.