Bolån steg för steg
Kontantinsats, belåningsgrad, handpenning... När du ska köpa bostad och ansöka om lån för första gången kan det dyka upp många nya ord och frågor kopplade till dom. Här reder vi ut begreppen och går igenom vad som krävs för att få ett bolån hos oss på Nordax.
1. Vem kan få bolån?
Om du är över 18 år kan du ansöka om bolån hos oss även om du inte är fast anställd. Det spelar alltså ingen roll om du är vikarie, projektanställd eller egenföretagare. Det viktiga är att du har en inkomst. Där skiljer vi oss från de större bankerna som oftast har krav på fast anställning. Skulle du råkat ut för en betalningsanmärkning behöver det inte heller vara ett problem. Det viktiga är att din ekonomiska situation som helhet klarar av boendekostnaderna.
2. Hur mycket kan jag låna?
Du kan ha en belåningsgrad på högst 85% , med andra ord du kan låna upp till 85% av bostadens värde. Resten (15%) behöver du ha sparat ihop till själv och utgör kontantinsatsen. Du kan såklart också välja att lägga mer i kontantinsats och ta ett mindre lån. Hur mycket du kan låna beror också på din egna ekonomi.
Det som påverkar kan vara:
- Inkomst
- Hur många ni är i familjen
- Storleken på kontantinsats
- Hur stora dina/era ev. andra lån är
- Månadsavgiften till bostadsrättsföreningen
Vilken ränta får jag?
Räntan är individuell och påverkas bl.a. av hur stor kontantinsats du lägger, din inkomst, och din ekonomiska situation.
Fyll i bolånansökan och få ett lånerbjudande
(Du binder dig inte till något genom att ansöka om bolån)
3. Är det bättre att låna tillsammans?
Det kan vara en fördel att låna tillsammans med någon, en så kallad medlåntagare, men det är inget krav. Eftersom båda era inkomster räknas in, har ni möjlighet att få ett högre lånebelopp, lägre ränta och bättre lånevillkor.
4. När ska jag betala handpenning?
Handpenning betalar du när du skriver på köpekontraktet med mäklaren. Det är en förskottsbetalning och oftast 10% av bostadens pris. Handpenningen fungerar som en försäkran om att du kommer att köpa bostaden. Om du ändå har pengar sparade till kontantinsatsen kan du använda en del av dem till handpenningen. När det sen är dags att betala resterande belopp lägger du bara till de resterande 5% för kontantinsatsen.
Kan jag låna till handpenning?
Om du inte har sparkapital lättillgängligt går det även bra att låna till handpenningen. Det är ett tillfälligt lån som du har tills den dagen du får tillträde till den nya bostaden. Kontakta oss så hjälper vi dig med det.
Kontakta oss
5. Hur ansöker jag om bolån?
Du fyller bara i bolåneformuläret för att ansöka om bolån. Har du några frågor är det bara att ringa oss på 08-508 808 00 eller maila till: bolan@nordax.se
Binder jag mig till något när jag ansöker?
Lånet går inte igenom förrän du accepterat låneerbjudandet och skrivit under. Det kostar inget att ansöka och du har inga förpliktelser förrän du skrivit på lånehandlingarna.
6. När ska jag betala för bostaden?
Tillträdesdagen är dagen du får nycklarna till bostaden och det är också då betalningen för den sker. Du behöver oftast bara ta med dig legitimation till mäklarens kontor. Banken sköter alla pengaöverföringar. Det viktiga är bara att se till att du fått ditt bolån beviljat av oss innan tillträdet.
7. Kostar det något om jag vill flytta bolånet senare?
Om din situation ändrats, att du tex. fått en tillsvidareanställning kan det vara en idé att se vilka andra erbjudanden som finns för dig. Det kostar för närvarande ingenting att lämna oss. Vi har alltså inte en avgift, så kallad ränteskillnadsersättning som det flesta andra banker.